zorgdragende ouder


zorgdragende ouder 1.0

ouder die de zorgplicht heeft voor een kind of kinderen

Algemene voorbeelden


Gezins- en bejaardenhulp kan bij u thuis ingeschakeld worden om de taken te doen die u tijdelijk of langdurig niet meer aankunt. Wie komt in aanmerking? Gezinnen: in geval van ziekte van de zorgdragende ouder, opname in het ziekenhuis, revalidatie, kraamzorg, overspanning.

http://www.lmpa.be/Diensten1/Thuiszorg/thuiszorg.html

De zorgdragende ouder is waarschijnlijk veel geld kwijt aan de zorg en opvoeding. De andere ouder is vanwege zijn ouderlijk gezag verplicht om bij te dragen in die zorgkosten. Je bent als ouders in ieder geval verplicht om je kind financieel te ondersteunen tot hij 21 is geworden.

http://www.cjglangedijk.nl/stichting-opvoeden/category/kinderalimentatie-1

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen emigreren naar het buitenland, zowel binnen als buiten Europa. De wereld is kleiner geworden, grote afstanden zijn in een paar uur te overbruggen. Daar lijkt de meerderheid van de Nederlandse kinderrechters zich weinig van aan te trekken door in bijna alle gevallen waarbij de zorgdragende ouder met het/de kind(eren) naar het buitenland wilt verhuizen hiervoor geen vervangende toestemming te verlenen, wanneer de uitwonende ouder hiervoor geen toestemming wilt geven.

http://www.belangvanhetkind.nl/verhuizen-met-kind/emigratie-ouder-met-kind.html,

Nemen we het geval van een zorgdragende, alleenstaande ouder die twee kinderen ten laste heeft, van wie het oudste kind een mentaal gehandicapt kind is dat ingevolge een vrije beslissing van die ouder in een gespecialiseerde instelling verblijft van zondagavond tot vrijdagavond terwijl de ouder van maandagmorgen tot vrijdagmiddag voltijds loontrekkende is. Bestaat er een juridische basis om het thuisblijvende niet gehandicapte kind voor de berekening van de kinderbijslag in rang te laten opklimmen tot het statuut van eerste kind, met als gevolg een verminderde uitkering?

http://www.senaat.be/www/?MIval=/publications/viewPubDoc&TID=50344743&LANG=nl,